7 June 2011

Verwrongen beelden in duinen

Joost Gutziers heeft een telefonisch interview afgenomen om een stuk over Zandlumen te schrijven in het Brabants dagblad. Het verscheen op 7 juni 2011. Hieronder kun je lezen wat Joost schreef. (ik zou heel graag naar de betreffende pagina op brabantsdagblad.nl linken maar het archief van de krant beperkt zich helaas tot voorpagina nieuws.

Verwrongen beelden in duinen

door JOOST GOUTZIERS

De Tilburgse filmmaker Vincent Vriens maakt met compagnon Julian van Buul voor Oerol een video-installatie met projecties in de duinen van Terschelling.

Video-kunst Tilburgse filmmaker Vincent Vriens staat met voorstelling ‘Zandlumen’ tien dagen op Terschelling

door Joost Goutziers De weidse, ruige duinen bij het dorpje Hoorn op Terschelling veranderen tijdens het Oerol Festival tien dagen in een surrealistische video-installatie met uiteenlopende, bewerkte projecties. Als de flikkering van de zon in het zeewater, vissen met mannenhoofden en kwallen waarin mensenogen zijn gemonteerd. De Tilburgse filmmaker Vincent Vriens en zijn compagnon Julian van Buul zijn nu al op het eiland om filmmateriaal te verzamelen voor hun voorstelling ‘Zandlumen’ die dan laat op de avond te zien zal zijn. “In de duinen komen vijftien beamers te staan. We projecteren onze beelden op het zanden de begroeiing, en brengen verwondering in het landschap. De beelden hebben we deels meegebracht en maken we deels op het eiland. De beamers verwerken we in kasten die we maken van wrakhout.” Het publiek ziet straks een abstracte weergave van een onderwaterwereld en is vrij om tijdens de voorstelling door het duinengebied te wandelen. Het zal merken dat de natuur de beelden gaat vervormen want er waait zand over een projectie; andere beelden bewegen op waaiend heidegras. “Het zijn gekke, soms rare, verwrongen beelden: een omgeving vol vervreemding”, aldus de makers. De Tilburgse componist Joost van Dijk maakt een soundscape waarmee de beelden worden begeleid. Voor het videoproject is een kilometer aan stroom- en een kilometer aan netwerkkabels in de duinen ingegraven. Vorig jaar waren Vincent Vriens en Julian van Buul voor het eerst met hun videoprojecties op het eiland. Grote, rode lippen op het zand spraken het publiek toe en vissen wandelden door hetzand. Op dat moment werkten de twee nog met vijf beamers. De videoprojectie gold als voorproefje van Oerol Ateliers, een onderdeel van het locatietheaterfestival waarbij zo’n tien jonge theatermakers en kunstenaars de mogelijkheid krijgen om een nieuwe voorstelling te maken. In 2010 waren die voorstellingen niet af, maar nu gaan er een handvol in premiĆØre, waaronder ‘Zandlumen’. Het idee voor de video-installatie ontstond twee jaar geleden. Julian van Buul (afkomstig uit Eindhoven) volgde in de winter van 2009 een workshop locatietheater op Terschelling. Daar kreeg hij de eerste plannen voor de videoprojecties in het duinengebied. De Tilburgse theatermaakster Peerke Malschaert volgde die workshop eveneens en bracht hem in contact met Vincent Vriensdie in Tilburg films (onder meer dansfilms) maakt met zijn bedrijf Victor-Zorro. Werk van zijn hand was eerder al te zien bij locatievoorstellingen van De Kwekerij, zoals ‘Verborgen Stad’ bij Moerenburg. Voor ‘Zandlumen’ heeft Vriens geĆ«xperimenteerd in de Loonse en Drunense Duinen. De installatie is later waarschijnlijk nog op andere locaties in het land te zien.

‘Zandlumen’ is van 17 t/m 26 juni te zien elke avond tussen 23.00 en 00.30 uur in de duinen bij het Hoornse Bos op het oostelijk deel van Terschelling.